Sunday, March 24, 2013

Perak::Day 1: Bertolak.

Assalamualaikum orang kampong hoiiiiiiiii ! ape kabo engkorang semue? sihat belake ? Alhamdulillah, masih ade kesihatan untuk bace entry aku kali ni. aiiccceh !

Weekend yang lepas, aku menyebokkan diri pegi ikot rombongan ninja (budak rumah Rab) ke Kuala Kangsar, Perak. 9 orang, dua kereta. Amboih ! Ramai beno. Ni rase kalo diorang g gerak rumah aku bawak due kerete, mau pengsan mak aku, roboh rumah. Riuh hoi ! Haha.

8 orang + aku = 9 orang


Alhamdulillah, selamat pergi dan balik. Perjalanan sangat mencabo la rasenye. Macam-macam jadik. Itu la, ini la. Kelako. Sebelom aku cerite lelebih.............

Pertame sekali :

Ucapan berjuta juta lemon terime kasih la buat Ummi, yang sudi mengajak kitorang datang walimah abang sulung beliau. *tepukan gemuruh buat ummi !!!

Google.


Sudi sediekan rumah untuk kitorang main pondok-pondok, sediekan makan minom yang super pedas dan best, bawak jenjalan Kuala Kangsar, naik bot, belasah cendol ngan laksa telur goreng...dan dan dan....ah, banyak sangat. Terime kasih juge atas layanan yang super duper best, ayah ngan mak yang super sporting, pengantin yang super sweet, dan family yang super happening. Tak kekok, tapi malu tu tetap ade. heeeee :)

Day 1: Bertolak.

Pukol 1ptg aku baru nak packing barang. Baru kompem nak ikot la katekan. Siap itu ini, pukol 3 lebey jugak la kot kitorang baru gerak. So, dalam sembilan orang tu, kite bahagikan kepade due team. Team Ummi, ngan Team Biyah. Team Biyah ni kire team kuat la sebab ade 5 orang. Bonzer semuenye, kecuali aku dgan aini. Ihik3. Team Ummi pulak, 4 orang semuenye. Halus-halus, yang kalau tiop tu boleh terbang. Ahaks !
Hyperbola tak aku? Ok maap-maap.

Keluar dari Tol Ayer Keroh, Team Ummi da hilang dari pandangan. Amboi ! Laju kau nyah ! Jumpe dekat RnR Dengkil pesannye.

Yang team biyah, gagau carik stesen minyak. Masok perhentian Ayer Keroh, taknak isi sebab katenye ade lagik kat depan. Makin kedepan, takde pon bayang-bayang stesen minyak. Nak masok yang dekat restoran jejantas memasing ragu-ragu, dan lantas teruskan perjalanan. Paling dekat pon kat RnR Somban.

Biyah tengok level minyak. Then tengok co-pilot die, Aida. Tengok minyak lagik, dan baru tengok kami, penumpang dibelakang melalui cermin pandang belakang. Kami balas pandangan Biyah. Roz, salah sorang penumpang dibelakang, pelok aku. Aini, juge penumpang dibelakang, berpelok jugak, tapi pelok diri sendirik. Peloh membasahi diri memasing. Bukan takot tapi panas.

Biyah pejam mate, bukak balik. Pejam lagik. Lama....baru bukak. Tak bole jadik ni. Kene isi minyak jugak. Kalau teruskan ke RnR Somban, maka, akan katanglah kami semue menolak kereta. Akhirnye, Team Biyah masok Simpang Ampat isi minyok. Dan Team ummi semakin jauh meninggalkan kami.

Macam drama tak?

Agak lame jugak aku rase Team Ummi dok tunggu kitorang dekat RnR Dengkil. Kitorang sampai tu tengok Ummi, Moon,Zetty ngan Zaf da siap makan. Siap makan, solat segale bagai, barulah meneruskan perjalanan. Seperti biase, Team Ummi gerak dulu dan jauh meninggalkan kami.

RnR Dengkil.


Perjalanan Team Biyah agak menyeronokkan. Mentos dijadikan bahan utuk menghilangkan ngantok. Eh kejap ! Menghilangkan ngantok???

*Bukan untuk Roz kot.


Ermmm..nak upload tak gambo Roz tido ek?
Ihihihihi.


Aini gigih berjage, nak pastikan siape antare kami tewas dulu. Aida yang kat depan, dok menyuap ikan bilis kat mulot Biyah dan juge diri sendirik. Sedap barangkali rasenye, sampai tak toleh kami penumpang di belakang. Usik mengusik, gurau bergurau, pukol memukol, akhirnye sunyi. Bukan tido, tapi menghayati permandangan sambil ditemani lagu dari radio. *Roz curik2 tido. kikikiki

Perhentian seterusnye di RnR Tapah. Team Ummi bagi message. Lagik 10 minit nak sampai katenye. Team Biyah signboard Tapah pon tak jumpe lagik. Jauh bebeno rasenye ditinggalkan.

Sampai kat sane, solat, buang mane yang patot, terus gerak. Mase ni Team Biyah lead sebab Team Ummi pegi borong buah. Rase eksited yang amat sebab lead. Penumpang gile gumbire. Tepok-tepok tangan. Kahkahkah. Team Ummi kene tinggal hoi!.


Terowong.

Namun begitu, kukire panas hingga ke petang, rupanye hujan di tengah hari. Punyelah kitorang kagum nengok terowong sambil amik gambo, santai-santai, Ummi memotong penuh gaya, mutu, keunggulan didalam terowong tersebut. Team biyah tergamam. Perhatikan savyy biru berlalu. Senyap.

5 minit.

Bising.

Riuh!

Mate biyah bersinar ! Aura gelap menyelubungi Team Biyah. Pedal minyak ditekan.

Laju.

Savyy biru itu mesti dibelakang. Mana bisa dia di hadapan.

Skill ditunjukkan. Corner baring dipersembahkan.

Dengan penuh susah payah, savyy biru berjaye ditewaskan. Team Biyah laju ke depan. Dan akhirnye, bertemu sinar dihadapan !

Exit Kuala Kangsar. 


Yeahh ! Kami sampai dulu. Jumpe di Tol Kuala Kangsar ye Team Ummi. Ihihihi. Penumpang belakang gumbire. Hampir terlompat Aini dan Roz akibat ke'eksited'annye. Aida, tanpe menoleh kiri kanan, terus capai purse, konon nak keluarkan duit. Ikan bilis dicampak entah kemane. Biyah senyum kepuasan, lebih tepat, senyum jahat. Laju membelok ke kiri. Diperhatikan cermin sisi. Savyy biru diteliti.


Diharapkan pelangi selepas hujan, namun.........


Ape yang jadik?

..
..
..

Kitorang terlepas tol hoi !
Bajet nak sampai dulu.
Tu la. Tuhan da bagi dudok kat depan, berlagak pulok. Kan da terlepas.
Selepuk dapat.
Terlepas tol terus.
Kelam kabut. Message salah seorang Team Ummi.
Suruh undur balik. Mane boleh.
Signboard disalahkan.
Senyap.

Suasane sayu menyelubungi kerete Biyah. Aida masokkan balik duit dalam purse. Penuh penyesalan sebab tak perhatikan signboard dan jalan, dan lebih sayu, ikan bilis entah kemane. Kami kat belakang, terkebil-kebil. Menyesal jugak sebab terlalu gembira.

Kami teruskan perjalanan untuk buat u-turn. Next exit is Cangkat Jering. Bukan tangkai jering. Jauh jugak. Tapi redha kan ajelah. Bende da nak jadik. Salah sendirik. Rupenye Ummi da bunyikkan horn die. Kitorang tak denga. Karok dalam kerete tak hengat ! Haha. Padan muke. Risau jugak dimarah.

Kami kene marah tak? Bertumbok tak lepas tu?



Tak tahu. Tapi pesanan dari ummi sepertinye die geli hati. Kelakar barangkali. Sangat tidak disangka bukan? Yang berada didepan pon belum tentu sampai dulu.

Selepas buat pusingan, akhirnye sampai jugak ke Tol Kuala Kangsar.


Selamat Datang ke Kuala Kangsar.


Nampak motor disebelah savyy biru. Oh hei ! Itu pengantin baru okeh ! Dan selepas itu, perjalanan kami dieskot oleh pengantin baru.


Pengantin Baru.


Tak lame, mungkin dalam 5 minit. Sampai. Nampak khemah. Banyak!. Keluarge Ummi menyambut kami dengan meriahnye. Dijemput makan. Ibarat orang mengantok disorong bantal. Mule-mule malu. Segan-segan. Namun, perot yang lapo mane boleh ditahan. Makan. Kisah kami terlepas tol menjadi bahan. Briefing sekejap untuk hari esok. Tugasan diberi. Siap dengan bunge kendarat. Check in bilik. Tido.


Agihan tugas.


Bunga Kendarat.


Sebilik sembilan orang. Padat. Tido dengan kawan-kawan, rapat macam mane pon, sempit macam mane pon, pasti menyeronokkan walaupon sakit-sakit badan. Sejuta cerite boleh dibangkitkan keesokkan paginye. Mane yang berdengkor, mane yang tido macam askar, mane yang kaki curik selimot, mane yang konker bantal, mane yang konker tempat tido, yang kene kentot la, kaki dimuke, kepale dibawah dan macam macam lagik, pasti menjadi cerite indah dipagi hari. Menggelikan hati. Kan?

Dan...
Keesokkan harinye............


.............
;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;

Aku sambung kat next entry la. Banyak sangat bosan pulak.
Lebih advanture! Lebih mendebokan ! Lebih banyak gambo.
Yeke?
Jumpe kat next entry yow !

adios~