Friday, April 12, 2013

Perak::: The end.

Bismillah.

Untuk pengetahuan korang, aku tak penah buat entry yang bersambung macam ni. Disebabkan kesebokkan sebagai final year student, baru la dapat disiapkan. Da lame da tulis, tapi......ah paham paham la yop !

Okeh, meh sambung cerite entry sebelom ni.
Lame simpan. Takot basi pulak.


Day 2: Make up. Kendarat.

Tido malam tadi nyenyak betol. Penat punye pasal. 

Subuh. 

Sape bangun dulu pon aku tak hengat. 
Tapi pagi tu agak gopoh sikit. Ummi celik mata je terus lari pegi rumah sebelah dengan muke sememeh beserte taik mata kering die. Kitorang yang tinggal ni berebut nak masok bilik air, mandi ! 

Lama.

Kat luar rumah, dah mule dengar suare orang membuat kerje. Kentung kentang sudip berlage. Buat sarapan.

"Eh ! Sarapan???"


Rab tengok Zaf, Zaf tengok Moon, Moon tengok Zetty, Zetty tengok Aini, Aini tengok Aida, Aida tengok Roz, Roz tengok aku, aku dalam toilet. Eh? 

Semalam, mase briefing, salah satu tugasan yang diberi adelah membantu mokcik-mokcik membuat sarapan.!

Tapi....??? *bace sambil muke berkerot. Camre zoom dekat, makin dekat, makin dekat macam cerite indon.


Mission failed.


Sarapan da siap dan kitorang masih tunggu turn nak mandi. Al-maklomlah gadis gadis bersiap. Lame la jugak. Ummi datang ketok-ketok tingkap.

"Bangun hoi."

Sekali lagik.

"Sarapan hoi."


Dan selepas itu, sesi melajukan pergerakkan pon bermule. Mandi laju. Bersiap laju. Dendorang yang da siap awal, keluar dulu. Makan dulu. Yela, tak manis pulak kalo reramai keluar lambat.

Laju. Laju. Laju.


Walaupon demikian, masih ade yang keluar sarapan, angkat barang, setting tempat tarok telur tanpe mandi. Dan aku salah seorangnye. Nak tunggu siap mandi, mungkin akan makan lebih masa.

Tapi jangan risau. Keluar tanpe mandi pon bukan orang tahu. Cuci muke, gosok gigi, pakai bedak, sapu gincu. Tampo tampo sikit muke kasi ilang bengkak bangun tido. Pastikan taik mata dah dicungkil keluar. Siap!


Keluar.

Badang Utem.


Kendarat import dari melake.


Angkat barang, susun telur, guling meje, angkat barang lagi, siap. Bahagi kumpulan, dapat tugasan, carik partner. Siap !

Ha ! Jangan ingat seharian kitorang tak mandi okeh ! Lepas setting tempat, angkat barang sume siap, baru kitorang masok bilik untuk mandi dan bersiap. Tapi satu aku nak bagitahu..........


mase sarapan tadi.................






teh tarik die...............







GILER MANTAP hoi !!!!!


Okeh dah.


Mandi.

Siap-siap. 

Pakai mekap.


Haaa.. Time ni, bakat terpendam Zaf, Roz, Moon terselah bak bintang yang bercahaye "bling bling". Sorang-sorang die dandankan. Pakaikan gincu, eyeliner, eyeshadow, segale jenis eye punye barang, pastu nak kasi merah pipi, pakai bende lain pulak. Haaaa. Amboi kau kendarat ! Ade yang tolak-tolak malu, tapi mahu. Alololo.


Dandandandandandandandan


Dan hasilnye.........



Taraaaaaaa!


Kelas kau nyah ! Kendarat main mekap mekap. Kemain cantik ! Kalo kat kampung aku, orang yang kendarat ni tepek bedak, sapu gincu, jage bangsal. Kan?

Lepas mekap mekap ni, tangkap tangkap gambo pulak. Jarang nak jumpe muke memasing dipenuhi warne mekap camni. Pegi kelas pon tak macam ni kau tahu? Lepas mekap, jalan pegi bangsal. Wah! Mase keluar rumah tu, umpama retis, sume susuk mate memerhati kami ! Langkah menjadi slow motion. Sinar cahaye ntah datang dari mane-mane, angin kuat dan.....

Ok hyperbola. ekekeke


Jage telur, tuang air, ngorat abang katering.

Haaaaaa.


Ramai. 

Penuh. 


Tak surut-surut tetamu yang datang selagi tak tutop kaunter. Seriyes.


 Penat. Seronok. Kenyang. 

Tapi,

Kitorang pelik....

Moon ngan Zetty begitu santai, tenang dan gembire.


Kenape?


Moon and Zetty spotted !


Melawat kaunter orang, amik gambo, makan. Sempoi ! Haha. Kitorang pulak, tak puas hati. Eh mane aci, kitorang tak cukop tangan bagi telur tuang air ngorat abang katering segale bagai, korang jalan jalan?????
Sambil buat keje sambil tengok diorang. Pandang kaunter Zaf ngan Aini. Diorang pon same. Bengkek je. 

Kitorang perhatikan je budak Moon ngan Zetty ni. Bile Zaf pandang kaunter kitorang, kitorang pandang kaunter Zaf, masing masing paham. Yang tersirat dah tersurat hanye dengan jelingan mate. Amboiii ! 

Lepas orang da susut sikit, baru bahan diorang. Haha. 



Petang. 

Kaunter tutop. 

Penat. 

Tido. 

Mandi.




Pengantin.


Lepas maghrib, ade sesi bukak hadiah. Hadiah yang paling aneh dan menarik adelah batu lesung. Punye banyak diorang balut. Menarik. Ok da dapat idea nak bagi korang adiah ape kalo kawin nanti. Mihmihmih


Lesung Batu


Makan lagik. Lepas nasik, suap kek pulak. Banyak kami makan. Makan makan makan. Bubur makan, ayam makan, sume makan. Makan punye makan, seronok borak borak, gelak gelak, makcik ummi masok.

Lebih kurang plus minus macam ni la makcik die bagitau.

"Dalca ni da basi, buang je la yep"


Kebetulan makcik ummi dekat dengan aku, aku tengok. Senyom. Sambung makan. Dalam hati

"Fuh. Selamat!"

Tak tahu le aku yang lain dengo ke idok. Sedap je makan. Jadi, aku assume diorang pon selamat. Makan makan makan makan. Bubur kacang sedap. Kek pon sedap.


Lepas makan, begambo pulak dengan hadiah.


Gembire.

Ye gembire.


Yang kat kusi pengantin kemain !



Gembire ye. Ha makan makan.


Botol ganti bunga pon bole la roz.



Dah sudah makan isi perot, balik rumah sebelah. Aktiviti bebas. Ade yang da selamat masok alam mimpi.  Aku tak dapat tido. Ingat nak menajamkan skill tangkap gambo, tapi end-up amik gambo sendirik. Tak lame lepas tu Roz Aida Rab join. Posing yang aneh-aneh. Mimik muke aneh aneh. Selebet.


Gile. 


Lepas penat main tangkap gambo sendirik, join diorang tido....krroohhh



Kau tahu ape terjadi selepas itu?



Sesi kejar mengajar bermule...



kejo ape?
.......

.......
.......
.......

Jeng jeng jeng..


Day 3: Tragis, Jalan Jalan, Balik.

5.00 pagi


Rab tersedar.
Perut memulas mulas
Tak bole tahan
Lari sepantas kelajuan cahaye pegi toilet.





Ah !
Terkunci ! Ade orang kat dalam mengalami nasib yang same. Tapi siape?


"Sape kat dalam hoi?"
...
...

*Krik krik krik


Terlalu fokes.
Tak bole jadi.


Lari lagik.



Carik toilet belakang.
Segale isi perot mintak dibuang.
 Lekas !


*lebey kurang mcm ni la kot situasi diorang pagi tu. Mane nak tau. Kitorang sume masih membute lagik.

zzzZZZZ



Pagi.


Rab mule menyiasat kami. Sorang sorang.

"Korang sakit perot x?"

Aku menggeleng. Aku perhati muke geng lain satu-satu. Zaf, Aida, Roz, Aini, Zetty. Muke sayu, angguk-angguk kepale. Semuanye sakit perot. Semuenye kejo toilet.
Tragis sungguh!


Tapi ini baru tragis pertama.


Aku tgk Moon. Senyom. Die seperti aku. Sihat.


Walaupon sakit perot, sarapan pagi tak tinggal. Lepas sarapan, Ummi bawak jenjalan Kuale.

Tapi tu la. Kalo da sakit perot ceret beret, payah nak kemane mane ni sebenonye. Asek nak kejar toilet je.

Nak naik bot singgah toilet.
Nak makan cendol dan lakse singgah toilet.

Paling tak bole blah, mase tengah shopping dalam Arena KK. Berlari lari sambil pegang perot, tertunduk tunduk, muke berkerot orang tu, pusing carik toilet. Sakit perot punye pasal. Tak menahan hoi ! Hihi

Aku kate " kentut je la, lepaskan angin yang beracun tu". Logik jugak. Kekadang dengan kentot dapat ilangkan rase sakit perot.

Ummi pesan " Sakit perut nak cirit tak boleh sembarangan kentut weh. Rase die tu macamm...erm,..ish ! Lain. Ko penah tak?." Pengalaman da banyak tu.

Ye. Betul kate ummi. Korang jangan memaen tau. Sakit perot nak cirit tak bole ditahan tahan. Lain macam sikit sakitnye. Memulas mulas ! Ko nak kentut perlahan, lepas pelan pelan pon takot. Rase tak selamat.  Bukan takutkan bau kentot, tapi takotkan isi perot keluar seiringan dengan kentot. Kalau dalam rumah ok lagik. Kalau tengah shopping?


Haaaaaa.


Ok taknak cakap dah. kakakaka



Makan cendol, makan lakse,
Naik bot, round istana,
Singgah Masjid Ubudiah.


Model baju renang. Eh ! Jaket lah !



Masjid Ubudiah, Biah, Tragis 2, Muzium Diraja



Aku tidak mahu bercerita lanjut pasal kisah tragis 2. Mahu tahu? Oh, tragis sungguh. Sakit perot gelakkan diorang. Sakit lagi perot bile denga cerite diorang sambil membayangkan mimik muke memasing. Kelako.


Lepas jenjalan makan laksa, naik bot, balik semule ke rumah ummi. Kemas-kemas nak balik melaka. Sambil tu, kejadian kejo toilet masih lagik berlaku. Sorang keluar sorang masok. Pil kecekteon diuji keberkesanan kemujaraban. Aku dengan Moon masih belum dicemari. kakaka

Malam jugak baru bertolak balik melake. Tapi, kali ni pulangnye hanye satu kerete. Ummi mahu tinggal lebih lame. Menolong ibunye. Geng ummi stay sekali, sebab esoknye pon diorang bukan ade kelas.

Pelok ciom salam. Balik.

Tapi sebelum tu nak umumkan pemenang la ye dak?
Juare keseluruhan bagi acare lumbe kejo toilet, jatuh kepade..........

.................
.................



 Rabiah!!!!


Tahniah.





Tak terus balik. Kitorang singgah Ipoh. Gerbang malam. Sesat jalan jangan tanye. Itu lumrah dunia. Terserah pade kite, nak bertanye ke tidak. Malu bertanye sesat jalan. Ye dak?



Aini 1.

Aini 2.

Kenape gambo Aini? Sebab die je yang posing senonoh. Yang lain, sememeh nak gile. Berkilat muke. Kalau campak ikan boleh jadi ikan goreng aku rase. Kakakaka. Kalo aku uplod, tak selamat aku dudok melake. Gile. Jangan memaen dengan bonzer!



Gerak balik dalam pukol 12 lebey kot.
Dugaan betol nak berjage temankan si biah memandu. 

Roz dengan Aini konon beli mentos.
Konon minom Redbull.
Masok kete, pengsan sampai ke melake.

Tak bole blah, mase Roz gelak nak gile disebabkan pau.

Eh apesah minah ni? Ngigau makan pau? Tercekik pau?

Gelak. Gelak Gelak.

Suke bebeno.
Terase nak gelak sebab denga die gelak.

"Kenape Roz?"

Sambil gelak, sambil makan pau, die kate...

"Abang tu salah bagi pau....kekekekekekek
Aku mintak kacang,....kekekekkekekek 
Die bagi kaya...kekekekeke
Patutla rase lain. ekekekekkeke"


Eh budak ni. Tebiat? Sepatutnye marah sebab abang tu salah bagi pau, ni gelak bagai nak gile. Kitorang pon gelak sekali. Geli hati tengok Roz yang berkelakuan pelik. ekekekekkeke. 

Ko ! Ye ko yang bace ni! Yok gelak macam Roz !

*kekekeeke menggambarkan yang Roz gelak setiapkali die cerite. Seriyes.


Sampai melake jam 5 pagi.
Bagi message kat ummi, bagitahu selamat sampai. Tido.



Haaaa. Abis pon. Panjang nau. 


Btw., Pengalaman yang seronok. 
Terime kasih ummi sekali lagik. 
Lepas ni trip pegi mane pulak?


Johor jom !

:)